Home Actueel Nieuws Yves Roblain toont België de kracht van OpenIMS

Yves Roblain toont BelgiŽ de kracht van OpenIMS

yves_roblain_crop

Ervaren consultant maakt met hands on-kennis van ICT en can do-mentaliteit het verschil

Hij rolde de ICT binnen zoals veel organisaties ICT binnenrollen: om ‘ongelooflijk manuele processen met grote faalkansen’ te digitaliseren. Bij toeval toen hij op kantoor bij zijn vader en oom een vakantiebaantje had tijdens zijn Hogere Studie Economie. Ruim dertig jaar later is Yves Roblain de nieuwe zeer ervaren consultant OpenIMS, in België. Omdat steeds meer organisaties in zijn België de kracht van het informatiemanagement platform willen benutten.

Yves was ‘al geruime tijd met computers bezig’, toen hij in de jaren ’80 de administratie en facturatie van het familiebedrijf in Antwerpen ter hand nam. ,,Archaïsch was het. Facturen typten we op van die papiertjes met voorbedrukte lijntjes, die moesten we dan in een mapje doen en naar de directeur brengen. Dat kwam dan terug. Sommige moesten opnieuw, anderen op de post. Daar wilde ik iets aan doen, met IT, en ik mocht een voorstel doen voor de hard- en software.” In een tijd zonder internet en Google was doe-het-zelf geen sinecure en de jongste Roblain verloor zich in de reference guide dBase en Clipper. Op z’n Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen’. Minder dan vier maanden later gebeurde het voorraadbeheer, de facturatie en de aan- en verkoopadministratie op pc’s. Dat sprong in het oog van de hardware leverancier, die worstelde om pc’s aan de man te brengen. Yves was de oplossing, door pc’s te voorzien van softwareoplossingen waar de klanten behoefte aan hadden. ,,Honderd procent maatwerk, al had ik daar geen idee van. Ik deed gewoon.”

Productiviteit
De combinatie van hands on-kennis van ICT en de can do-mentaliteit kwam Yves goed van pas in de jaren ’90. Want mensen maken het verschil als je mensen met systemen wilt helpen hun werk beter te doen. Hij stroopte de mouwen op en schoot in die ‘cowboy-tijd’ met scherp. ,,Er waren veel projecten die niemand wilde vastnemen. Waar iemand die kritische vragen durfde te stellen van node was. Iemand die met weerstand kon omgaan. Mijn drijfveer is de productiviteit verhogen door ICT. Als een systeem geen waarde toevoegt, is het geen oplossing. Dan heb je genoeg mensen die het willen dicht timmeren, maar je hebt iemand nodig die – weliswaar beleefd – zegt dat niet werkt. Die de discussies kan opentrekken door de visie uit te dagen.”

Maturiteit
Yves slalomde langs business consultancy opdrachten om organisaties te reorganiseren en mensen in betere posities te krijgen en technische IT-projecten. Ongrijpbaar en aan beide kanten geloofwaardig. ,,Al wat je als consultant weet, heb je van klanten geleerd. Nooit zijn twee projecten hetzelfde en ervaring maakt dat je kunt duidelijk maken wat je bedoelt, wat er nodig is. Soms poneerde ik een stelling waar ik vervolgens weinig op terug hoorde. Bij Aviapartner bijvoorbeeld was de vraag hoe de applicatieontwikkelaars georganiseerd waren. Die zaten enorm in het defensief, zoals je vaker ziet. Ik kon aangeven wat naar die afdeling en mensen toe wel en niet werkt. Als je dan de mogelijkheid oppert de hele IT te outsourcen, gebeurt dat niet terstond. Het moest intern even rijpen om vervolgens de organisatie tot maturiteit te brengen.”

yves_kaart

Lonesome cowboy
Zover kwam het niet bij Aegean North West, dat in 2018 werd overgenomen. Yves was weer de ‘lonesome cowboy’, turend naar de horizon op zoek naar nieuwe grenzen. ,,Op LinkedIn raakte de vacature van OpenIMS me. Daarin werden analytisch vermogen, technische en business consultancy gevraagd én er zit een commerciële uitdaging in. OpenIMS is met een aantal aansprekende en prijswinnende projecten naam aan het maken in België en er is nog veel open terrein dat ik graag met hen ontdek. Een vrijere rol, waarin ik de verbindende factor kan zijn, bestaat niet en OpenIMS is me op het lijf geschreven: no-nonsense functionaliteit met DMS, CRM en workflow ondersteuning, die voortdurend en evenwichtig wordt geïnnoveerd. Ik zie aan de horizon wel een Belgisch OpenIMS.”

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

www.openims.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.